Babà al rum narodowa duma i szokujące odkrycie
Polskie korzenie: Wynalazek króla Stanisława Leszczyńskiego (1677-1766) – ewolucja polskiej babki drożdżowej.
🍹 Sekret rumu: Nicolas Stohrer nasączył Alzacki kuglof rumem w Lotaryngii (~1730). Nazwa: Ali Baba z „Baśni…”. 🥮 Neapol: Ulepszona przez Scaturchio (1905) – forma grzybka, 70% rumu! 🍽️ Gdzie w Neapolu czy Campi Flegrei?
Dla Polaków to narodowa duma, dla Włochów szokujące odkrycie!
Wyobraźcie sobie chaotyczne uliczki Neapolu, zapach cytryn i rumu, a w dłoni puchata Z Francji receptura trafiła do Neapolu wraz z kucharzami królewskiego dworu w XVIII wieku. Tamtejsi cukiernicy pokochali to wilgotne, pachnące ciasto i zaczęli je doskonalić – dodając więcej rumu, kandyzowanych owoców i tworząc miniaturowe wersje zwane babà mignon– neapolitańska ikona, która topi się w ustach jak wulkan Wezuwiusza. Ale stop! Włosi, czy wiecie, że wasza babbà to polska babka? Polacy, czujcie dumę – nasz król Stanisław Leszczyński podbił świat ciastem!
Zanurzmy się w historię, której Neapol nie zna w pełni. Rozmawiamy przy kawie i neapolitańskiej ikonie cukierniczej rozmawiamy z Giulio Gambardella (Operation Manager – Campi Flegrei Active) o ekscytujących miejscach odwiedzanych na Campi Flegrei.

Polskie korzenie neapolitańskiej ikony czyli babka Stanisława Leszczyńskiego
🇵🇱🍰🇮🇹 Wszystko zaczęło się w Polsce! Słowo „baba” to nasza babka drożdżowa – puszysta, z jajkami, rodzynkami, pieczona w formie z kominem. Znana od XVII w. przy dworach Sarmatów. Król Stanisław I Leszczyński (1704-1709, 1733-1736), wygnany po wojnach, ląduje w Lotaryngii (1738). Nie lubi suchego alzackiego kuglofu – rzuca nim o stół! Legenda? Wylewa rum (z Antyli) – i bum! Mokre, aromatyczne cudo. Dzięki wsparciu swojego zięcia króla Francji Ludwika XV, Stanisław Leszczyński został dożywotnim księciem Lotaryngii i Baru. Tam zyskał popularność jako dobrotliwy władca i mecenas nauki, sztuki oraz dobroczynności. Był ojcem Marii Leszczyńskiej, żony króla Francji Ludwika XV.
Analiza literatury: Henri Babinski (1907, Gastronomie Pratique) potwierdza: „Baba à la polonaise – matka wszystkich francuskich bab”. Culture.pl cytuje Fabrizio Mangoniego: „Stanisław dotknął – elastyczne, lekkie jak jego los”. Brak dokumentów z XVII w., ale pierwsza wzmianka 1642: szafranowa baba. Polacy, to nasza genetyka w cieście! Włosi? Myślą, że to ich…
Od Lotaryngii do Paryża i rumowa rewolucja Stohrera
Cukiernik króla: Nicolas Stohrer. W Lunéville (~1730) ulepsza: bogate ciasto (jajka, masło), wysoka forma, syrop z rumu/malinówką. Nazwa? Ali Baba – Leszczyński fan „Baśni Tysiąca…”. Córka Maria Leszczyńska (żona Ludwika XV) zabiera przepis do Wersalu. Stohrer otwiera najstarszą pâtisserie Paryża (1730, Rue Montorgueil) – do dziś pieką!
Fakty vs legendy: Smithsonian: „Mit z Alzacji – wino + ogień”. Carême (1815): „Baba polonais”. Rum zastępuje wino – kolonialny hit!
Z Francji receptura trafiła do Neapolu wraz z kucharzami królewskiego dworu w XVIII wieku. Tamtejsi cukiernicy pokochali to wilgotne, pachnące ciasto i zaczęli je doskonalić – dodając więcej rumu, kandyzowanych owoców i tworząc miniaturowe wersje zwane babà mignon.

Neapolitański twist bo Babbà al rum to polska baba na sterydach
XVIII w.: Monsù (fr. monsieur) – francuscy kucharze w willach arystokracji. Maria Karolina (siostra Antoniny) tęskni za babą. Neapol ewoluuje: mała forma-grzybek, Potrójny zakwas, bagna (syrop) = 70% wagi! Scaturchio (1905) lub Capasso – nadzienie krem/owoce. Webfoodculture: „Z Polski via Francja – neapolitański hit!”
Dziś babà podawana jest w całym Neapolu, najczęściej w wersji klasycznej z rumem, ale też z bitą śmietaną, kremem lub owocami — a mało kto pamięta, że jej historia zaczęła się od… polskiego króla z zamiłowaniem do słodkości.
Zaskoczenie: Włosi wołają „Si nu’ babbà!” (Jesteś słodki!) – nie wiedzą o polskiej babce!
Gdzie w Neapolu poczuć Polskę w rumie?
Scaturchio: Klasyk, wanilia-aprykot. Poppella: Kremowa bomba. Tizzano: Limoncello twist. Porcja: 2-4€ – śr. 250 kcal. Combo: Sfogliatella + babà + espresso!
Polacy, pochwalcie się Włochom! Włosi, dziękujcie Leszczyńskiemu! Neapol czeka – fly do NAP i… do ust! 🇵🇱🍹🇮🇹 Babà al rum narodowa duma i szokujące odkrycie.



Opublikuj komentarz