Wkładamy rękę w otwarte wody turystyki
Muzeum Morskie w Esbjergu położonym nad Morzem Północnym to obszar edukacji i zabawy. Akwaria, place zabaw, port rybacki i otwarta woda gablot morskich w które nieuważnym fotografom wpadają smartfony to miejsca doskonale przygotowane na spędzenie wolnego czasu.
Przy wejściu wita gości duży szkielet wieloryba i urocze skórzane foczki na których wylegują się nie tylko dzieci. Muzeum Morskie to zarówno akwaria, fokarium i sale wystaw morskich, jak i port rybacki, morski plac zabaw, ekspozycje rybackie i militarne oraz sale dydaktyczne. To wszystko uzupełnia restauracja i miejsca do piknikowania. Niewiele miejsc jest odseparowanych szklanymi taflami.
W otwartych basenach dzieci mogą dotknąć ryb i morskich żyjątek. W dużym akwarium słonowodnym akwarium ze 100 000 litrów wody, goście mogą odkrywać duńskie obszary morskie i dziką przyrodę skrywającą się pod powierzchnią morza w Danii. Zobaczysz z bliska foki, kałamarnice, płaszczki, dorsze, flądry, rekiny, śledzie i ptaki Morza Wattowego. W sali akwariowej można zobaczyć, dotknąć i poczuć życie pod powierzchnią morza. Duże ławice śledzi podziwiają odwiedzający w cylindrycznym akwarium. Pływające i wylegujące się foki są ulubionymi maskotkami odwiedzających.
Na specjalnej wystawie Syreny i Tajemnice Morza, król śledzi i węże morskie pobudzają wyobraźnię i zmysły. Tutaj pirackie historie i przygody wyłaniają się z głębin morskich ku uciesze zarówno młodych, jak i starszych. Nauka i przesądy łączą się w całość. Natomiast wystawa „Najdziksza przygoda rybacka w Danii” przybliża postacie i historie dawnych kapitanów rybackich, którzy stanowili kręgosłup minionej już epoki w Esbjerg. Uzupełnieniem ekspozycji jest rozległy teren rekreacyjny z placem zabaw oraz urządzonym starym portem rybackim.
Muzeum działa od końca lat 60. odwiedza je ponad 130 tysięcy. Jest ważne, bo to port w Esbjergu i rybołówstwo naprawdę przyczyniły się do rozwoju miasta Esbjerg. Kutry rybackie zniknęły z portu w Esbjergu i zostały zastąpione nowymi, morskimi przygodami, ale rybołówstwo nadal stanowi jedną z najciekawszych dziedzin. Muzeum popularyzuje zrównoważony rozwój obszarów wodnych i ochronę gatunków morskich jednakże w restauracji muzealnej można również zamówić ryby z frytkami.
1 comment