Sałatka Karpacka – mniej znana siostra Sałatki Greckiej”
To mniej znana siostra sałatki greckiej
Na pierwszy rzut oka przypomina popularną sałatkę grecką, czyli Choriatiki. Sałatka karpacka jest jednak znacznie bogatsza niż jej bardziej znana na świecie siostra. Jej zamawianie w restauracjach zawsze jest niespodzianką.
Karpatos – wyspa pomiędzy Rodos a Kretą – szczyci się pięknymi plażami i daniami ze słowem „karpathian” w nazwie. W Polsce sałatka karpacka może budzić skojarzenia z Karpatami, które rozciągają się w południowo-wschodniej części kraju. Rzeczywiście, w sieci internetowej na sałatkę karpacką z Karpat. Jej podstawą jest przeważnie oscypek lub inny ser owczy, biała cebula, jabłko i ogórek. Występuje w różnych wariantach i jest podawana w różnych częściach Karpat: słowackich, węgierskich, czeskich, austriackich, ukraińskich, rumuńskich i serbskich. Z „karpathian salad” ma ona jednak niewiele wspólnego.
Jest jeden element łączący obie sałatki karpackie. – Z sałatką tą jest tak, że nikt tak naprawdę nie wie, jak ją zrobić – mówi Ania, kiedy odwiedzamy ją w należącej do niej i jej męża restauracji La Mirage w sercu Pigadii, stolicy wyspy. Jest to najstarsza restauracja w mieście. Powstała w 1987 roku i jest także jedyną na Karpatos restauracją, w której dania piecze się w tradycyjnym kamiennym piecu.
Ania jest Polką, która w Grecji mieszka od 20 lat. Pochodzi ze Śląska, jednak doskonale odnalazła się w wyspiarskiej rzeczywistości. Oprócz La Mirage Restaurant prowadzi także obok kawiarnię. Oba lokale wychodzą na główną ulicę Pigadii. Prowadzi ona wzdłuż nabrzeża do portu.
W wystroju, podejściu do klienta i gościnności czuć „polską” duszę. Każdy element wyposażenia i dekoracji jest przemyślany. Nasuwa na myśl domową atmosferę. Są zatem „prawdziwe” materiałowe obrusy na stołach – w odróżnieniu od papierowych w innych lokalach, świeże kwiaty, pastelowe dekoracje. Przyjemnie się tutaj spędza czas.
Rękę gospodyni widać także w sałatce karpackiej. Można powiedzieć, że jest to danie z lokalnym serem kozim twardszym niż feta, z liśćmi kaparów na wierzchu (nie pąkami), małymi i smacznymi lokalnymi oliwkami, jajkami na twardo i ziemniakami, kawałkami pieczonych pełnoziarnistych małych tostów. W La Mirage Restaurant jest w sałatce karpackiej jeszcze dużo pachnących słońcem pomidorów, lokalnych aromatycznych ziół i najlepszej oliwy z oliwek z Karpatos. Jest pysznie.
W zależności od miejsca sałatka karpacka przypomina bardziej lub mniej sałatkę grecką. W restauracji Maxim ma w składzie oregano, koperek i świeżą zieloną paprykę. W restauracji Sofia Place zawiera solidną porcję kaparów, marynowanych liści i czarnych dużych oliwek. Podobnie jest w Taverna „To Kyma” – tutaj jest jeszcze bardziej zielono od papryki, ogórków i kaparów. Na wierzchu ułożono kawałki lokalnego sera. Natomiast w Maistrali Family Restaurant jest bardziej biało i żółto: na wierzchu znajduje się dużo kawałków sera, jajka i ogórki, zaś pod spodem ułożono warstwę ziemniaków i tostów. Rahati Restaurant podaje tę sałatkę z serem polanym oliwą i posypanym oregano na dużym kawałku pełnoziarnistego tosta. Pod nim znajdują się natomiast warzywa typowe dla sałatki greckiej.
Czasami w sałatce ląduje kukurydza, czerwona papryka i liście różnych sałat. Jest różnorodnie i za każdym razem inaczej. Zgodnie z tłumaczeniem nazwy sałatki greckiej jest to sałatka wiejska lub farmerska, bo to właśnie oznacza słowo choriatiki. Ląduje w niej to, co aktualnie ma rolnik pod ręką i co zebrał ze swojego pola lub ogrodu. Idea od pola na stół trwa niezmiennie w sałatce greckiej. Na skalistej wyspie Dodekanezu jest to wersja karpacka popularnej choriatiki.
John
Many people from polland in karpathos island..
I love polland people and welkom to island ..
1 comment