Ładowanie
×

Skarby kulinarne Dodekanezu

Karpatos 4

Skarby kulinarne Dodekanezu

Dla turystów podróżujących do Grecji lokalne kulinarne specjały są kropką nad „i”. Podczas smakowania kuchni greckiej wakacje nabierają smaku. Mogli się o tym przekonać turyści odwiedzający po raz drugi Karpathos Gastronomy Festival, czyli Festiwal Kulinarny Karpatos.

Karpatos01-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu

Gmina Karpatos chce się dzielić swoimi bogatymi tradycjami gastronomicznymi ze światem, prezentować skarby kulinarne Dodekanezu. Już po raz drugi w Pigadii, stolicy tej wyspy w archipelagu Dodekanezu odbyło się święto miłośników lokalnych smaków i dobrej kuchni. Zdaniem organizatorów Karpathos Gastronomy Festival jest przedsięwzięciem poświęconym świętowaniu żywego dziedzictwa kulinarnego wyspy. Ten festiwal podkreśla wiekowe tradycje kulinarne i lokalne – produkty premium. Dlatego festiwal idealnie wpisuje się w tradycje i sezony kulinarne naszej społeczności.

Gdzie znajdziesz skarby kulinarne Dodekanezu?

Karpathos jest przedstawiane jako idylliczne miejsce, które oferuje spokojną alternatywę dla typowych turystycznych miejsc. Wyspa wyróżnia się bogatym dziedzictwem kulturowym i oszałamiającymi krajobrazami naturalnymi, a jej historia sięga 4000 r. p.n.e., znanego z mitologii greckiej jako „kraina tytanów”.

Aby zwiększyć turystykę poza szczytem sezonu, uruchomiono lokalne inicjatywy. Jedną z nich jest właśnie Festiwal Kulinarny Karpatos, który prezentuje tradycyjną kuchnię przygotowaną przez cenionych lokalnych szefów kuchni. Są to szefowie najlepszych restauracji na wyspie. Lokale te są partnerami wydarzenia. Odwiedzający mogą poznać ich kunszt i topowe potrawy. Mogą także zobaczyć pokaz ich umiejętności na żywo. W tym roku był to pokaz czterech mistrzów kulinarnych z najlepszych lokali, w tym m.in. z restauracji Porto Bello i Tawerny Olimpos.

Karpatos-1-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu

Gwiazdą tegorocznej edycji Festiwalu był Akis Petretzikis, grecki szef kuchni, gwiazda i osobowość telewizyjna, zwycięzca pierwszej greckiej edycji programu The Master Chef. Jest on znanym miłośnikiem tradycyjnych greckich smaków i propagatorem dawnych przepisów kulinarnych. Obecność Petretzikisa przyciągnęła tłumy mieszkańców Karpatos oraz turystów, głównie greckich.
Akis Petretzikis również poprowadził pokaz kulinarny. Używał do tego lokalnych składników i produktów. Na Karpatos spędził cały dzień. Odwiedził m.in. tradycyjną piekarnię w Menetes. Pojechał do Olimpos na spotkanie z lokalnymi gastronomikami i degustował lokalne produkty. Wiedzę tę wykorzystał w swojej prezentacji, która była punktem kulminacyjnym festiwalu.

Był to niezapomniany wieczór. Oprawę muzyczną zapewnił duet muzyków grających na tradycyjnych instrumentach. Uczestnicy Festiwalu mogli wziąć udział w lekcji kulinarnej i spróbować swoich sił w ręcznym robieniu tradycyjnego makaronu – makarounes. Na dzieci czekał kącik, w którym mogły lepić figurki z ciasta chlebowego.

Festiwal-Gastronomii-Karpatos-2-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu

Dużym powodzeniem cieszyły się stragany z kulinarnymi specjałami Karpatos. Można było spóbować m.in. win z rodzinnej winiarni Scarpanto, tradycyjnie robionej oliwy z oliwek i przetworów z oliwek Edaia i lodów rzemieślniczych gelato Arte Italiana Gelato Karpathos. Odwiedzający mogli na miejscu zakupić te skarby.

Karpatos-2-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu


Festiwal jest elementem długofalowej polityki turystycznej władz Gminy Karpatos. Planuje ona rozszerzyć sezon turystyczny poza miesiące letnie. Jak podkreśla zastępca burmistrza Tasos Milios, celem tych działań jest ukazanie naturalnego piękna wyspy, lokalnej kultury, gastronomii oraz alternatywnych form aktywności.

Inicjatywy takie jak Festiwal Gastronomiczny promują kulinarne skarby Karpatos, zachęcając odwiedzających do odkrywania lokalnych potraw i produktów. Ta unikalna oferta ożywia ruch turystyczny poza sezonem i może przyciągnąć nowych turystów.

Makarounes_dzieci-sie-ucza-1-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu

W okresie od maja do września 2024 roku odnotowano prawie 1,5% wzrost liczby przylotów, co świadczy o tym, że Karpatos przyciąga turystów poszukujących autentycznych i wzbogacających wakacyjnych przeżyć.

Kolejna edycja Karpathos Gastronomy Festival odbędzie się za rok, prawdopodobnie we wrześniu. Będzie to pretekst do odwiedzenia tej pięknej wyspy. Na Karpatos można dolecieć samolotami czarterowymi z wielu miast w Europie, m.in. z Mediolanu, Bolonii, Rzymu, Aten, Rodos, Heraklionu, Wiednia, Düsseldorfu, Monachium, Pragi, Amsterdamu, czy Helsinek. Oprócz połączenia z Aten wszystkie pozostałe realizowane są sezonowo. Na Karpatos można także dopłynąć promem z Rodos, Krety i Pireusu.

Wyspy oferują bogaty zestaw tradycyjnych dań inspirowanych zarówno kuchnią grecką, jak i wpływami bliskowschodnimi – to skarby Dodekanezu. Do najpopularniejszych z potraw należą:
Pitaroudia to lokalne placuszki przygotowywane z ciecierzycy, ziół i warzyw, często serwowane jako przystawka.
Lahanodolmades gołąbki w liściach kapusty, wypełnione mięsem i ryżem, podawane z sosem cytrynowym.
Pouggakia to małe pierożki nadziewane mieszanką sera i ziół, smażone lub pieczone.
Krasotyri to ser dojrzewający w winie, charakterystyczny dla wyspy Kos.
Astakomakaronada to makaron z homarem, popularne danie w nadmorskich restauracjach.
Baklawa to klasyczny deser z orzechów i miodu, uwielbiany na całym Dodekanezie.

Te dania odzwierciedlają bogatą historię regionu, łącząc różnorodne smaki i techniki kulinarne.

SkarbyK2-1024x576 Skarby kulinarne Dodekanezu

Karpathos Gastronomy Festival 2025